Gode tips & guides,  Mine ord om stort og småt,  Oplevelser

Jeg vil gerne have råd til mere af det sjove – mine tanker om forbrug og økonomi

Sparetips, gode spareråd

Jeg hader simpelthen at give flere penge for noget end jeg behøver, og jeg påtager mig derfor med stolthed titlen som tilbudsrytter.

Julen kan være ret hård ved økonomien. Januar er af samme grund for mange en rigtig sparemåned. Derfor sætter jeg lidt fokus på økonomi i januar, og derfor vil jeg også gerne fortælle om mit eget forhold til økonomi og penge. I det næste indlæg deler jeg ud af en ordentlig røvfuld sparetips, som jeg næsten vil love, kan give dig følelsen af lidt mere plads i budgettet. 

Som tidligere nævnt så er jeg jo jyde, og jeg selvom jeg er opvokset på landet med heste, grise, køer og får, så ser jeg mig selv som relativ meget storbymenneske. Om de der stereotype opfattelser af jyder holder, det ved jeg ikke, men der er ihvertfald én af dem, som jeg ikke kan undvige fra – jeg holder nemlig meget af at være økonomisk orienteret, og det at spare ser jeg nærmest som en decideret disciplin.

Læs også: #EATCLEAN – 3 nemme opskrifter der restarter dine kostvaner

Jeg vil dog ikke kalde mig selv nærig. Det synes jeg bestemt ikke jeg er, og det tror jeg også, at dem der kender mig bedst, kan bekræfte. Jeg er fx typen, der slet ikke kan få nok af, at give gaver til dem jeg elsker og holder af. Det der for mig er vigtigt, er at priotere. Og det er dybest set nok, fordi jeg vil det hele. Det er jo egentlig lidt af et paradoks, I know (bare spørg min kæreste).

Så hvad gør man, når man gerne vil rejse, shoppe, drikke cocktails, smøre sig i dejlige cremer, gå til frisør, spise sundt og generelt gerne vil nyde livet, selvom man lever på en lav indkomst – eller endda på SU?

Jeg indrømmer, at det kræver lidt kreativ tænkning, men det KAN faktisk lade sig gøre! Og når du først er igang, så er det faktisk ret sjovt. For mig er det nærmest blevet en sportsgren. Jeg nyder, at jeg kan få mine ressourcer til strække så langt som muligt.

At leve ‘økonomisk ansvarligt’ behøver ikke være usexet. Det handler om, hvordan man ser det. Jeg handler fx meget over nettet, og nej, så får jeg ikke nødvendigvis shoppeoplevelsen med, som man får i butikken. Til gengæld sparer jeg oceaner af tid og rigtig mange penge hver måned, ved at klikke varerne hjem online. At sidde hjemme i sofaen med et glas vin i hånden og min MacBook på lårene mens jeg surfer webshops, er for mig en sand luksus.

Mit sparegen og økonomiske sans har jeg helt sikkert arvet og lært fra min mor (ja, mor, dig – jeg ved du læser med 😉 ) og jeg ser det som et kæmpe privilegie, at hun har givet mig det med i min rygsæk. Den følelse jeg får af, at være økonomisk velfunderet ville jeg ikke være foruden.

Læs også: Sygeligt tynd model i Cover – hvem skal vi pege fingre ad?

Et økonomisk overblik får mig til at føle mig stærk og uafhængig, og det er egenskaber, der betyder meget for min selvopfattelse i hverdagen. En økonomisk buffer giver mig en følelse af, at jeg kan klare en stor del af de uforudsigelige begivenheder, der uundgåeligt sker i livet, uden at mit grundlag rives helt væk under mig.

At budgettere og lægge til side kan godt føles uoverskueligt, hvis man først har slået bunden ud af sin økonomi. Der har jeg også selv prøvet at være. Derfor føler jeg også virkelig med dig, som måske sidder i den situation lige nu. Til dig kan jeg kun sige: tag styringen. Uanset hvor ubehageligt det føles i lige nu, så lover jeg dig, at når du først har taget roret, så har du det uendeligt meget bedre. Det er manglen på overblik, der giver ondt i maven. Når du lægger en strategi, så tager du samtidig ansvar, og det giver fandme røv i bukserne!

Penge er ikke alt, tænker du måske. Og jeg er enig. Men jeg har set på andre og mærket på min egen krop og psyke, hvordan det føles, når der virkelig mangler penge. Det kan have store konsekvenser. Både for sig selv, men måske også for ens børn, kæreste og andre relationer. Ikke bare materielt, men følelsesmæssigt. Derfor er mit fokus heller ikke nødvendigvis på, at der skal være mange penge. Men blot at få det bedste ud af de ressourcer, som man har. For mig tænker jeg det også som en måde, hvorpå man yder respekt for sig selv.

Hvad synes du, kan man virkelig få ‘det hele’ selvom ikke ligefrem er millionær?

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.