#EATCLEAN – 3 nemme opskrifter der restarter dine kostvaner
Hvert år i januar kommer alle blade, magasiner og sundhedsguruer med deres bud på den perfekte slankekur. De trykker mirakellovende overskrifter, der mest af alt giver mig trykken for brystet og akut sukkertrang. For jeg er bestemt ikke en fan af slankekure. Det ved jeg fra mange års eksperimenteren med alskens quickfixes, kure og kostomlægninger.
Men jeg vil godt erkende, at kostvanerne til tider kan have brug for en justering og restart. Mine egne inklusive. Januar kan også være en udemærket tid at starte, hvis man synes. Måske særligt, hvis julemåneden har været fyldt med julefrokoster, adventshygge osv.
Når det kommer til så vanemæssigt et område som kost, så går jeg ind for, at man arbejder med at flytte sit mentale fokus frem for at konkurrere med sig selv i selvfornægtelse og -undertrykkelse. Dit fokus skal ligge på de gode og sunde ting, som du gerne må spise, frem for alt det du ikke må spise. På den måde bliver det meget lettere for hjernen at kapere kostændringen.
Derfor har jeg fundet tre megalækre opskrifter, som er nemme at gå til. De kan spises til forskellige måltider og er, uden at prale, kampsunde. Læs bare nedenfor om alle de egenskaber, som ingredienserne indeholder.
Læs også: En hestepiges staldtips til lækkert hår
Min personlige erfaring er nemlig, at når det udelukkende er vægttab, som er motivationen for en kostændring, så bliver det meget hurtigt en kedelig og usexet kombi af udmattelse, sult og sukkertrang. Simpelthen fordi, at man spiser alt for lidt!
Når man spiser for lidt, så råber kroppen HUNGERSNØD! og så går stofskiftet i dvale. Derfra kan du træne dig halvt ihjel og spise som en kolibri, men der vil kun ske meget meget lidt. Og trust me, det er IKKE det værd… Det tager ret lang tid at få kroppen og stofskiftet tilbage på rette køl. Så skal vi ikke bare allerede nu blive enige om, at det er en dårlig strategi?
Disse lækre opskrifter kan kombineres på kryds og tværs. Hindbærmarmeladen er god på en stykke kerneknækbrød når det skal gå stærkt om morgenen – specielt med økosmør og en skive brieost imellem. Marmeladen er også fantastisk som topping på skyr med hakkede mandler enten som morgenmad eller som en aftensnack.
Spis også kerneknækbrødet med blomkålstabouleh til frokost eller på madpakken, og hvis du tilsætter kylling, kalkun eller laks har du en lækker aftensmad.
Fælles for opskrifterne er, at de kan laves i ret store portioner, så du har til flere dage. Det er nemt og rart, hvis man er lidt vintertræt, eller (som jeg!) har lidt svært ved at komme op i gear efter jul og nytår. At have sådan et lille forråd redder mig fra, at falde i de største fælder, når jeg bliver allermest sulten.
1. Glutenfrit kerneknækbrød med sort salt
Sesamfrø består af 50 pct. sesamolie, 25 pct. jern og resten af fibre, vitaminer og mineraler. Desuden er sesamfrø rige på magnesium og fosfor, som er vigtige for nerver og muskler.
Solsikkefrø er fulde af E-vitaminer. E-vitamin bevæger sig gennem kroppen og er vigtig for reparationsprocesser i f.eks. cellemembranerne og er et sandt superfood for din hud.
Græskarkerner er rige på zink (godt mod sukkertrang) og sunde omega-3 fedtsyrer.
Hørfrø er meget fiberrige og gode for fordøjelsen. De fungerer som en kost i kroppen og fejer giftstoffer ud af kroppen.
2. Verdens nemmeste lowcarb hindbærmarmelade med chiafrø
Hindbær er en af naturens store sundhedsbomber, som virkelig booster din krop.
Hindbærrenes indhold af antocyaniner, som er mikroskopiske plantestoffer, giver hindbær en plads blandt de mest immunforsvarsstyrkende madvarer overhovedet. Immunforsvaret styrkes ydermere af hindbærrenes høje indhold af C-vitamin.
Hindbær gør dig også mæt, hvilket bl.a. skyldes bærrenes langsomme kulhydrater, som sikrer dig en langtidsholdbar mæthed. Dette understøttes også af det høje indhold af kostfibre, der samtidig giver dig en god fordøjelse. Hindbær hører faktisk til de allermest fiberrige frugter, og kun 100 gram af bærrene dækker omkring en femtedel af dit daglige fiberbehov.
Desuden indeholder marmeladen jo den helt store sværvægter, når det kommer til frø og kerner: chiafrø.
Se bare her hvad chiafrø indeholder:
Kostfibre – fire gange så mange som i hørfrø.
Kalk – seks gange mere end i sødmælk.
Antioxidanter – 15 gange flere end i broccoli.
Omega-3-fedtsyrer – to skefulde indeholder mere end en laksefilet.
Masser af proteiner – lige så meget som solsikkefrø.
3. Blomkålstabouleh – lækkert tilbehør til nærmest alt
Ud over sunde bitre plantestoffer indeholder blomkål det ekstremt stærke stof allicin, der også findes i hvidløg. Allicin er kendt for at kunne dæmpe inflammation og virke som et såkaldt hormetin, der holder ældningsprocesserne i kroppen i skak.
Blomkål indeholder også folat, der ser ud til at kunne beskytte mod udviklingen af brystkræft og forhindre hjerte-kar-sygdomme.
Den har et betydeligt indhold af C– og K-vitamin. Derudover har blomkål et stort indhold af kostfibre. Ligesom med hørfrøene lidt længere oppe virker fibrene positivt for fordøjelsen.
Tomaterne i taboulehen er fulde af C- og E-vitamin og antioxidanter, der ud over at beskytte din krop mod sygdom også mindsker både krop og huds ældningsproces og hjælper med at rense kroppen for affaldsstoffer – noget der kan være rigtig godt, hvis man i en periode har levet lidt for usundt.