Holdbarhed på makeup - har makeupskuffen overskredet udløbsdatoen?
Gode tips & guides,  Hudpleje,  Make-up,  Skønhed

Har makeupskuffen overskredet udløbsdatoen?

Har du makeup liggende som er for gammelt? Så er du i risikozonen for udslæt og infektioner. For nøjagtigt som med madvarer, bliver cremer og makeup for gamle og bakteriefyldte, hvilket har konsekvenser for din hud. Tjek for din sundheds skyld derfor holdbarheden på dine produkter.

HYGIEJNE OG EMBALLAGE

Holdbarhed på makeup og skønhedsprodukter varierer produkterne imellem. Men med lidt sund fornuft og god hygiejne kan du få det maksimale ud af dine produkter. De fleste ved jo godt, at det er et big no-no at stikke beskidte fingre ned i en krukke med creme.

Det er en god idé, at være opmærksom på emballagen, når du anskaffer dig nye produkter. Creme, foundation og concealer på pumpe eller tube er altid at foretrække over en krukke. På den måde holder produktet længere, og det er også meget lettere at dosere.

Fik du læst? De 3 største øjenbryns-bommerter (og hvordan du undgår dem)

De fleste skønhedsprodukter er mærket med en dato for mindste holdbarhed eller vist med et timeglassymbol eller et krukkesymbol for holdbarheden efter åbning.

Er du i tvivl om din makeupskuffe har overskredet udløbsdatoen? Længere nede finder du en liste over de forskellige produkters holdbarhed.

holdbarhed på makeup

BRUG FORNUFTEN

Men når du har taget de nødvendige forholdsregler med rene fingre, fornuftig emballage og så videre, så husk på, at nøjagtigt som med mad, så er det ofte en vejledende holdbarhed, som der er tale om.

Dvs. hvis din creme lugter mærkeligt før dens udløbsdato, så smider du den selvfølgelig ud. Men omvendt, hvis din læbestift virker fin i udseende, konsistens og lugt, men er ældre end den burde være, så kan du sagtens beholde den. Det gør jeg også selv.

Fik du læst? Sallis Skønhedsskole | Primer – hvad er det og hvordan bruges det?

Jeg dog er lidt sippet med mascaraer. Særligt fordi de så bliver en pain in the ass at lægge på. De klumper, smuldrer og drysser nemlig, når de bliver for gamle, og livet er simpelthen for kort til dårlige mascaraer.

CREMER

Holdbarhed på produktet: 6-12 mdr.
Cremer i pumpe holder sig længere end cremer i krukker. Jo mindre åbningen på cremen er, jo mindre er risikoen for, at luft og bakterier slipper ind. Vælg derfor produkter i tuber og pumper, når det er muligt.

Er din creme i en krukke, så brug en spatel eller en vatpind i stedet for fingrene, når du tager creme op af krukken.

ØJENSKYGGER, BLUSH OG PUDDER

Holdbarhed på produktet: uendelig – men kvalitet og konsistens kan ændre sig.
Så længe du bruger rene pensler, så kan dine øjenskygger, blushes, pudderfoundations, bronzers m.m. holde i mange år. Dog har mange produkter en tendens til at blive lidt tørre med tiden, så bare fordi der ikke ikke er bakterier i, har produktet ikke nødvendigvis samme udholdenhed, når det kommer til selve kvaliteten.

Fik du læst? Blødt og glansfuldt hår: skyl håret med eddike

MASCARA

Holdbarhed på produktet: 3-6 mdr.
Mascara og øjenmakeup, der er i kontakt med slimhinderne, kan føre bakterier til og fra øjet.
Du skal være ekstra opmærksom på din mascara, da den er en stor synder, når det kommer til at holde på bakterierne. Det er fristende, men ikke klogt, at dele mascara med din veninde. I kan i værste fald smitte hinanden med baktusser, ligesom du også skal, hvis muligt, lade være med liiiige at prøve tester-mascaraen, når du er ude at shoppe makeup. Medmindre du kan få udleveret en ren tester og en engangsmascaraapplikater (langt ord!), så sætter du dig selv i ret høj risiko for øjeninfektioner m.m.

Har du haft en øjeninfektion skal din mascara skiftes ud, uanset hvor gammel den er.

EYELINERS, LIPLINERS M.M.

Holdbarhed på produktet: nærmest ubegrænset
Både de mekaniske (dem som man kan skrue op) og de spidsbare blyanter er holdbare i flere år, hvis du sørger for at spidse dem eller cutte et lille stykke af spidsen på de mekaniske blyanter. Dog vil de med tiden blive tørre og ændre farve, så skift dem ud når du synes, at de ændrer konsistens og kvalitet.

LÆBESTIFT, LIQUID LIPSTICK OG LIPGLOSS

Holdbarhed på produktet: 12-24 mdr.
Påfør altid læbeprodukter på helt rene læber. Brug gerne en pensel til at påføre med, så produktet holder sig så rent som muligt. Har du ikke en pensel, så tør læbestiften af med en kleenex – dyp den evt. i sprit før aftørring, så er du helt sikker på den er ren.

Endnu mere praktisk er det at vælge produkter på tube i stedet for med en applikator. Derved trykker du kun den mængde ud, som du skal bruge, fremfor at påføre med en applikator, som så vil overføre eventuelle bakterier fra læberne ned i emballagen.

Flere gode råd til at forlænge holdbarheden på dine skønhedsprodukter:

  • Vaske dine makeuppensler en gang om ugen med penselhampoo, så undgår du at sprede bakterier mere end højest nødvendigt.
  • Selvom det er fristende, så lån ikke makeup af eller til dine veninder – eller tænk i det mindste over hvilke produkter du låner eller låner ud. Se ovenstående liste for at tjekke, hvilke der er mest sikre når det kommer til hygiejne.
  • Hvis du er i tvivl om du kan nå at bruge et produkt helt op før udløbsdato, eller hvis du som jeg godt kan lide at have valgmuligheder når det kommer til fx mascaraer, så køb produkterne i rejsestørrelser. På den måde undgår du spild og du er sikker på at bruge hele produktet op. Det er både bedre for miljøet og for pengepungen!

2 Comments

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.