Gode tips & guides

Mine bedste sparetips – rejs, shop og nyd livet på et lille budget

CC_CreativeInspiration_H8

I sidste indlæg fortalte jeg lidt om mit forhold til penge og forbrug. Jeg lovede også at komme med tips til, hvordan du får mere ud af dine ressourcer. Jeg har derfor samlet mine bedste råd til, hvordan du får mere ud af dine penge. Det behøver ikke være kedeligt – læs bare med her.

Shopping

Secondhand
Jeg benytter mig rigtig meget af at købe brugt. Jeg køber gerne tøj, bøger, møbler. Da min kæreste og jeg for nyligt flyttede sammen købte jeg fx vores fine runde spisebord til en latterligt lav pris i en genbrugsbutik. Min bedste genbrugsfund er dog min skønne Burberry Duffelcoat i ren camelfarvet uld, som jeg for nogle år siden fandt i en genbrugsbutik til 100 kr(!). Jeg handler både på nettet og i genbrugsbutikker.

Ryd op og sælg videre
Ligesom jeg køber brugt, så sælger jeg også det jeg ikke længere bruger, videre til andre. På den måde kan fx fejlkøbte tøj, sko, bøger, makeup osv. komme videre til en ny ejermand, som kan få glæde af det, istedet for at fylde hjemme hos mig. Det giver lidt ekstra håndøre, og jeg bruger det somme tider som et lille tilskud til så at købe noget, som jeg virkelig ønsker mig. Og så er der egentlig også ret god karma i det med, at lade tingene få nyt liv et andet sted istedet for bare at smide det ud. Tjek fx denne facebookgruppe, hvis du er vild med at købe high-end makeup til gode priser. Den benytter jeg mig selv rigtig meget af.

Derudover bruger jeg trendsales.dk, dba.dk og guloggratis.dk.

Outlets og lagersalg
Lige så længe jeg kan huske har jeg elsket lagersalg. Her sælger diverse brands ud af deres kollektioner og kollektionsprøver ofte til meget små priser. Yay! Tjek My Outlets, så går du ikke glip af et godt lagersalg nær dig.

Netshopping
Køb make-up og hudplejeprodukter på nettet, der er store besparelser at hente. Hos Luxplus.dk og Frisøroutlet.dk sparer jeg selv rigtig mange penge på produkter til mig selv, og når jeg køber gaver.
Ebay.com er min hemmelige last, når det kommer til netshopping. Kvali-makeuppensler eller fine smykker til 6 kroner? Ja tak! Forsendelsen kan tage noget tid, men hvis man tænker lidt forud, så er der mange penge at spare, da du pludselig undgår meget last-minute-shopping-panik!
Derudover elsker jeg netoutlets som Designers and Friends og Zalando Lounge. Mærkevarer på udsalg året rundt – whats not to love?

Læs magasiner gratis
Magasiner, aviser og ugeblade kan være en dyr budgetpost, og du kan bruge mange penge på noget, du måske kun læser 1 gang. Byt evt. magasiner med dine veninder eller lån dem på biblioteket. De har de fleste blade, som du kan læse på derhenne eller låne med hjem gratis. Du kan også læse blogs for at blive opdateret på de seneste mode- og skønhedstrends. Hint hint 😉

Kultur og selvforkælelse

Spis ude
At spise ude kan være dyrt. Men faktisk dukker der flere og flere tiltag op, som giver dig mulighed for at spise på restaurant til overkommelige priser – faktisk også på rigtig gode steder.

Hvert år i februar afholdes Dining Week, som er et koncept, hvor en lang række restauranter tilbyder en treretters menu til 200,- inkl. San Pellegrino pr. person. Personligt har jeg både Besøgt Nimb Brasserie og LéLé under Dining Week, og jeg elsker simpelthen det koncept, for det giver mulighed for at prøve forskellige restauranter af, uden af du behøver at sprænge budgettet. Se mere og bestil bord her.

En anden mulighed er at benytte sig af konceptet Early Bird. Her tilbyder en række gode restauranter dig en lækker menu, og de slår 1/3 af normalprisen, når du bestiller bord hjemmefra. Mega smart til de spontane restaurantture – de behøver nemlig heller ikke være dyre 🙂

Rejs billigt

At rejse er at leve, så selvfølgelig skal (og kan!) man også det selvom budgettet er småt. Her kan det faktisk være en gave, ikke at have oceaner af penge at rejse for. Det tvinger dig nemlig til at være kreativ og tænke ud af boksen omkring nye destinationer. Europa byder på nogle skønne perler af byer, som ikke bare er spændende, men også enormt billige at rejse til og boltre sig i. På listen over de billigste byer i Europa finder du som nr. 4 skønne Krakow. Krakow ligger i Polen, og er en fantastisk smuk by med oceaner af historie. Faktisk så meget, at byens centrum er på UNESCOs liste over verdensarv. Her har jeg selv været flere gange i forbindelse med både business og pleasure. Her kan du spise på lækre restauranter, drikke mega-billige cocktails og shoppe tøj, makeup og hudpleje for ingen penge. Nr. 6 på listen er Warszawa, Polens hovedstad, som også er en rigtig fed by. Her var jeg selv med min kæreste i august – læs om vores tur her. Skal du en tur til Polen, så må du ikke snyde dig selv for at shoppe et af mine yndlings makeupbrands, nemlig Inglot, som er af MAC-kvalitet, men latterligt billigt i Polen (vi taler en øjenskygge for 30 kroner).
Tjek de 10 billigste byer i Europa at rejse i lige her. Søg efter de billigste flybiletter på Momondo.

Lån gratis film og musik på biblioteket
Du kan låne musik i mp3-format uden så meget som at skulle rejse dig. Tjek bibliotekernesnetmusik.dk og se hvordan. DVD’er kan ligeledes lånes gratis på biblioteket. Her kan du ofte finde de gode gamle klassikere som Breakfast At Tiffany’s og An Affair To Remember.

Gå gratis på museer og udstillinger
Mange museer har gratis adgang en dag om ugen. Glyptoteket har fx gratis adgang om tirsdagen.

Få ordnet hår og hud næsten eller helt gratis
Besøg din lokale kosmetolog- eller frisørskole – så behøver klipning, hårfjerning og lækre ansigtsbehandlinger behøver ikke koste alverden. Hvis du har lækkert hår kan du også blive hårmodel hos HH Simonsen, Sebastian, Wella og mange andre. Her kan du ofte blive farvet og klippet gratis af dygtige frisører. Facebook har mange grupper, hvis du søger på ‘hårmodel’.

Ta’ på kaffe-visit
Ditch den dyre kaffe på caféen og gå på hyggeligt kaffe-visit hos vennerne eller invitér på kaffe derhjemme. Køb evt. en billig espresso-kande og en mælkepisker, så får du lidt af café-følelsen derhjemme. Medbring evt. en lækker nybagt chokoladekage og bliv en meget vellidt gæst – tjek verdens bedste chokoladekage lige her.

Vær jeres egne bartendere
Drik hjemmefra, inden du tager i byen – så sparer du penge på drinks. Der findes masser af gode discount-øl og billig spiritus i supermarkederne. Besøg den nærmeste Lidl, Aldi eller Netto og bliv inspireret! På Shake It kan du finde opskrifter på alverdens drinks. Det er heller ingen skam at tage en ‘køreflaske’ (en halvliters flaske med din yndlingssjus) med på cykelen, i bussen eller taxaen, til at holde dit lille buzz kørende på vej ind til klubben… Har jeg hørt 😉

Husholdning

Hold dig IKKE til indkøbslisten
Et klassisk spareråd er at lave en indkøbsliste hjemmefra og kun holde sig til den, når man står i supermarkedet. Her er jeg ganske enkelt IKKE enig. Faktisk holder jeg mig sjældent til den. Efterhånden som vi forbrugere har fået rigtig meget fokus på at minimere madspild, så er der ofte rigtig mange penge at spare i supermarkederne på varer der nærmer sig sidste salgsdato. Særligt på kød og pålæg, som ofte er at finde til halv pris et par dage før sidste salgsdato. Jeg planlægger gerne min madplan efter det og køber også tit billigt kød ind til fryseren.

Undgå take-out
Fastfood og take-out er nemt, men dyrt. Nem mad kan du selv lave, hvis du laver større portioner, som du fryser ned. Så er der hurtig mad til en dag, hvor tiden er knap. Jeg elsker sammenkogte retter, hvor jeg bruger grøntsagsrester og fryser ned i portionsstørrelser. Frikadeller og kødboller er også super til fryseren, som kan bruges til madpakker og aftensmad med nemt tilbehør. Jeg tilsætter altid ekstra mange grøntsager, både for at få kødet til at strække længere, men også for at snige ekstra vitaminer ind.

Og her er det så, at jeg alligevel vil gå ind og modsige mig selv. For faktisk er der en måde, hvorpå du kan spise takeaway svinebilligt. TooGoodToGo ønsker at reducerer madspild. Igennem dem kan du derfor reservere en madboks på deres hjemmeside eller i deres app og hente overskydende mad fra en lang restauranter i hele landet. Boksens pris starter fra 20 kroner, så der er en betragtelig besparing! Jeg har selv benyttet mig af det flere gange, og det virker super fint.

UNDGÅ-MADSSPILD-TIP TIL DIG: Lav en sammenkogt ret eller frikadeller til fryseren med kødet, som du har købt ifølge forrige spareråd og lav dobbelt-op på sparetips og spar ekstra mange penge på dit substitut-takeaway!

Eddike som skyllemiddel 
Eddike er et udmærket skyllemiddel og er et meget billigere alternativ. Faktisk er skyllemiddel aldeles allergifremkaldende og også helt unødvendigt, hvis du bor i områder med blødt vand. Eddike er afkalkende, og gør derfor tøjet blødere og mere klart i farverne.

Men eddike gør ikke kun tøjet blødt – læs lige her, hvordan det giver mig det blødeste og blankeste hår!

Dyrk tilbudsrytteri som var det en sport
Læs tilbudsaviser, gå efter de gode tilbud og køb stort ind – der er penge at spare på at være lidt organiseret. Men lad være med at købe mere ind, end du kan spise: Hvis du køber 3 liter mælk og sparer 2 kroner, men du ender med at smide den ene liter ud, er der jo ikke sparet noget som helst…

Vær bevidst om, hvor du handler
Handl i Netto, Lidl, Aldi og de andre lavprissupermarkeder – varerne er billige (specielt Lidls og Aldis egne mærker er virkelig billige!), og der er mindre, der frister.

Genbrugs-posedame
Husk plasticposer eller et stofnet hjemmefra, når du går ud for at handle. Det er kun en lille udgift at købe poser i supermarkedet, men mange bække små gør en stor (og dyr) å. Det er også en god måde at skåne miljøet på!

Transport – kom fra A til B

Lad bilen stå
– og drop bussen – cykel og gå så vidt det er muligt (free cardio – yay!)

Kør billigere med samkørsel
Samkørsel kan både spare dig penge og er samtidig godt for miljøet. Du kan benytte dig af Gomore.dk og ellers kan jeg anbefale Rødbillet.dk, som er busser der kører lange strækninger over hele landet – til det halve af DSB’s hambre priser. Dem bruger jeg selv, når vi ikke tager bilen for at besøge den pukkelryggede i det mørke. De giver også en klækkelig studierabat på deres i forvejen billige billetter.

Rene penge

Læg et godt budget
Jeg er sikkert ikke den første du hører det fra. Og det er der god grund til, for det er helt sikkert grundpillen i en sund og overskuelig økonomi. Det kan også sagtens være, at du har lagt et budget, og så er du rigtig godt på vej. Budgettet giver dig nemlig overblik over, hvad du bruger dine penge på. Et par gange om året kigger jeg selv mit budget efter i sømmene. Er der nogle budgetposter, der kan spares væk, eller nogle der skal justeres? Hvis din indkomst ændrer sig er det også et rigtig god ting, at føre det ind i din budgetplan. Du kan selv lave et budgetskema, men du kan også gøre det på din netbank eller i samarbejde med din bankrådgiver.

BUDGETTIP TIL DIG: saml dine boner for 1 måned og se, om der er unødvendige sager, du kan skære væk. Det er ikke nødvendigvis særlig sexet, men hvis du føler, at dine penge forsvinder mellem fingrene på dig, så er det en virkelig effektiv måde at finde ud af, hvad du faktisk bruger dem på.

Hav styr over dit madbudget
I forlængelse af forrige tip kan jeg stærkt anbefale at have rigtig godt overblik over specielt dine madindkøb, for det er her det, uden man opdager det, kan løbe løbsk. Herhjemme gør vi selv det, at vi helt lavpraktisk har aftalt et fast, månedligt beløb vi vil afsætte til madindkøb.

Tjek dine forsikringer efter i sømmene
Find de bedste og billigste forsikringer på forsikringsguiden.dk, der sammenligner landsdækkende selskaber

Vær kritisk over for forsikringsaftaler når du køber nyt elektronik
Med tillægsforsikringer risikerer du at være dobbeltdækket. Måske er du allerede dækket af købeloven eller din indboforsikring. Tillægsforsikringer bliver man ofte tilbudt, når man køber et fjernsyn eller en telefon, men mange forsikringsselskaber tilbyder en elektronikforsikring, der dækker alle uheld du kan komme ud for med dine gadgets. Et års elektronikforsikring hos dit forsikringsselskab, der dækker alt din elektronik koster ca. det samme som en forsikringsaftale købt hos en butik eller webshop koster for ét produkt.

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.